Epping Wellness Centre, New City College

Epping Wellness Centre, New City College

Debden, Essex

New City College

Share this:

The Brief

A new-build Wellness Centre for New City College and the local community at the gateway to a new public park and residential development. Our design incorporates a multi-use sports hall with spectator seating to Basketball England ‘Premier Level’ U-18 requirements, fitness equipment studio, activity studio, assessment and physiotherapy room, changing suite and café.

Concept

We developed the brief and vision working closely with College stakeholders, the residential developer, the local planning authority and community. Our compact, spatially efficient design targets net zero carbon and promotes physical activity and wellbeing by revealing sports facilities to passers-by and through provision of inclusive social spaces connected to the new park.

Epping Wellness Centre 1
Epping Wellness Centre 1

Features

Our approach embraces the biophilia hypothesis that humans are innately attracted to and seek connections with the natural world, natural materials, textures, patterns and colours. Landscape views are provided from key spaces, natural ventilation and daylighting are optimised and the building’s cross laminated timber structure which is key to the carbon strategy for the project is revealed internally and externally.

Overview

Value
Confidential
Size
1,730 sq m
Let’s make something extraordinary

You're looking for exceptional architecture. We're looking for exceptional projects. Let's start a conversation

Enquire