South Quay DLR Station, London

Aecom

Commenting on this state-of-the-art station at South Quay, the client, DLR stated “An extraordinary feat of engineering has effectively moved a whole station, without any disruption to passengers”. As a result of its position between two curves on the track, it was impossible to lengthen the platforms on the old South Quay station to allow for three-carriage trains. In response the transport team designed the new station, 125 metres east of the old, on a straight section of track crossing Millwall Inner Dock. The new station includes a full-length canopy to provide weather protection for waiting passengers and two ground level concourses. Both the eastern and western concourses house ticket machines, Oyster validators and cycle stands, provided at ground level. The western concourse covers a larger area and provides the bulk of the station facilities including a passenger lift, two energy-efficient escalators and fully-enclosed staircases to each platform. Use of clever engineering techniques ensured that the replacement station could be constructed without having to close down the line or the old station.

+ +