LSE Paul Marshall Building, London

LSE

As lead consultant, Scott Brownrigg assembled a high calibre team to undertake an invited international design competition for this prestigious £100m project. The practice worked in creative collaboration with Niall McLaughlin Architects, also with Chapman BDSP, AKT II, Gillespies and Mott McDonald. The new 17,500 sq m building is arranged around a semi-public glazed arcade that draws students and staff in from three separate entrances.

The building is imbued with a sense of restrained elegance and permanence, clad in a tracery of reconstituted stone, golden bronze metalwork and glass. The glazed arcade roof is supported on a delicate filigree structure that maintains views of the building above and enables sunlight and shadow to further animate the hive of activity in the arcade space. Clusters of six Harvard Style lecture theatres, fourteen seminar rooms and varied common space are accessed from the arcade at ground and first floor levels. A sports hall, squash courts and performance art facilities are all arranged around a tall basement foyer space linked by a processional stair to the arcade. The upper floors contain academic space and department offices, all arranged around an attractive rooftop garden. The building is designed to be highly sustainable with excellent daylight and intuitive natural ventilation.

+ +