Scott Brownrigg Interior Design operate an interior design on BD medical

11.05.07

Scott Brownrigg Interior Design’s scheme for BD, one of the World’s leading pharmaceutical companies, has increased enthusiasm and improved productivity of all BD’s employees and staff. 

BD is a market leader in their field of expertise and staff were previously based in a very traditional highly cellular and dark office space in Oxford. To meet their successful image it was decided to move to a contemporary glass and steel 55,000 sq ft office space in the beautifully landscaped Oxford Science Park.

At the start of the process, Scott Brownrigg Interior design carried out an extensive survey to find out exactly what the staff really wanted, needed and would benefit from.

Their new four-storey building comprises of two wings and is surrounded in impressive, existing natural landscaping, including a lake with reeds and grasses. This inspired Scott Brownrigg Interior Design to create a sense of ‘Outside In’.

As stated by Peter Thomas , Senior Designer of Scott Brownrigg Interior Design:

“We designed a scheme that was sympathetic with an overall natural feel and palette using high quality finishes that were stylish and contemporary as well as having a high degree of sustainability to achieve a good Bream rating.”

The ground floor is entirely client-facing space with an impressive reception area with iconic Coconut chairs and a floating, polished concrete reception desk with frosted glass panelling and white lacquer gloss finish. Leading from this is the main client breakout area and café with areas for informal meetings divided by opaque acrylic panels, which can be opened up to create an impressive function area, the centre piece of which is a stunning glass chandelier. This hangs  in the main Atrium that links the floors through the building.

High light tones were introduced to each of the buildings wings from the client’s corporate identity, with a third being used to identify the breakout areas and all informal spaces within the scheme including the staff café and gym. The North wing has splashes of orange to brighten the spaces and the South side has splashes of blue to cool the areas down.

The Meeting and Training room suite is a very flexible space to accommodate the client’s needs. The design here, which is reproduced throughout the building, is a striking combination of angles in both plan and elevation, which creates a dynamic juxtaposition.

The main office areas contain basically neutral colour furniture with task chairs in blue or orange and bringing in colours from the landscape outside. The boardroom has a white laminate-topped Eames table with Soft Pad Eames chairs.

The contemporary main staff café, which spreads inside and out on the roof, is used by all personnel as a communication centre. The leather sofas compliment the chocolate brown wall cover with lime green, picking up colours of the landscaping and reeds. White Tom Vac chairs are used in the café and on the terrace. 

“One of the biggest challenges was to produce a scheme where all open plan areas have access to natural light from the expanse of glazed perimeter whilst also accommodating the vast number of cellular offices required. Using the buildings angles to its advantage we have produced a very contemporary office space that the client is delighted with.”