Scott Brownrigg Interior Design completes stunning Headquarters in Balderton Street for The Interiors Group

07.07.11

Scott Brownrigg Interior Design has created a new flagship Headquarters for The Interiors Group (TIG) in Balderton Street, London. The building which is situated close to Oxford Street, co-locates The Interiors Group teams into a stunning new space which reflects the company’s vision for exciting and contemporary design.

Andrew Black CEO of The Interiors Group commented:
“From the first design concept presentation Scott Brownrigg hit exactly the right balance of a stunning and unique client focussed space, along with solutions to the technically testing aspects of our new Head Office, with all its prototype products and finishes. The new office has been an overwhelming success with clients and staff alike and one that makes a clear statement about The Interiors Group and its values.”

A variety of dynamic spaces, memorable yet functional were required, with a ‘show case' reception area at the street frontage.

A series of inspirational images including those of Dan Flavin’s art installation of a yellow fluorescent tube light - "The Diagonal of May 25, 1963’, helped to develop the themes for the various interconnected spaces.

Upon entering the informal entrance zone, one is met with a shiny ‘flowcrete’ flooring system lit by a barrisol ceiling, which draws the visitor towards an impressive media wall controlled by an Ipad interface. A pair of Alcove sofas create an informal meeting space by the media wall, whilst recessed bright lighting features picks up the theme of the TIG logo 'the brackets'

Adjacent to this area, a pair of rooms named ‘funky’ and ‘serious’, provide flexible meeting spaces for both the TIG team and clients, and contain state of the art audio visual equipment. The ‘funky’ meeting room incorporates tri-folding doors that link it to the reception space and provide a flexible area for presentations and larger gatherings for TIG events. This meeting room has a long Fritz Hansen glass table with Walter Knoll white leather high back FK chairs which bring a sense of class and sophistication to the space. The first use in the UK of the lit timber wall by Luminoso, acts as a backdrop to the meetings.

A transition zone with colourful perspex artworks forms a route to the break out area. Here acrylic boxes of different sizes and depths bring a sense of colour and dynamism to link the spaces. Silhouettes of TIG building projects in London and Abu Dhabi form bespoke artwork for the space.

A small servery providing refreshments, and a solid stand alone bench which seats up to four people has also been included in this area.

A simple palette of materials including smoked glazing and matt black surfaces are placed throughout the spaces to create surprising reflections and distortions, whilst the signature accent colour yellow of the TIG logo highlights surfaces and elements such as the tap to the servery.

Assorted sizes of suspended pendant mirror balls by Tom Dixon create interesting reflections and distortions and lead to the second floor where contemporary workstations provide space for up to 46 members of staff.

The second meeting room is more ‘serious’ with classic oxford chairs by fritz Hansen and a methis ceramic top meeting table and the Smithfield black light from Flos.