Scott Brownrigg Interior Design complete 'dynamic' second refurbishment for Esselco

08.06.10

Scott Brownrigg Interior Design has completed a second of three extensive refurbishments projects for top-end managed office provider Esselco.  The striking 25,000 sq ft refurbishment covers the seven floors of 3 Lloyd’s Avenue, EC3.

Maintaining continuity with the project already delivered at Warnford Court, near the Bank of England, was important to reinforce Esselco’s sense of brand identity; however, given the location close to Fenchurch Street station, the design takes on a more youthful and edgy stance to appeal to a different market of potential occupiers.

Throughout the refurbished building, the design uses dynamic diagonal lines to create a sense of energy bouncing around the different spaces.  This concept takes its inspiration from the angles of the base build plan layout and is reinforced through the lighting which is made up of diagonal beams in both vertical and horizontal planes.  The clean and minimal design is punctuated by statement interventions including oversized illuminated floor signs in each of the lift lobbies.  These gigantic numbers are tilted at a slight angle, reinforcing the diagonal theme. 

On each floor, the lift lobby opens up into the shared break out area for the whole floor.  This is a model that Scott Brownrigg developed for Esselco in other locations and has proved very popular with occupiers: it creates a buzz of activity which excites staff and visitors alike, it enables interaction with members of other organisations, and above engenders a sense of ‘home away from home’, adding to the plentiful amenities of this luxury offering.

Three key areas within the building will be the focal points for attracting potential occupiers, the first being the reception space. This was once a gloomy and dated area, which was visually removed from the exterior due to a frosted glass screen; it is now a light and vibrant entrance environment. In particular, a stunning feature AV wall made from cracked mirror glass, as well as the repeated theme of the light beams, is clearly visible from the street creating an eye-catching and captivating statement to passers-by.

The second is a roof terrace, a much-prized external space in the City, which Scott Brownrigg Interior Design has transformed from an uninspiring blank space into an ‘outside lounge’.  Here the exterior of the building has been re-clad with a stained hardwood and the floor has been covered with a highly sustainable compressed bamboo decking; the step into the internal area is finished in Astroturf in place of a doormat, bringing design humour and an ‘outdoorsy’ aesthetic to the space.  The external area is completed with Arper seating and other smart exterior furniture, as well as planters and integral lighting that make it useable throughout the day and evening creating a relaxing and comfortable space suitable for a variety of uses. 

The third distinctive space is the lower ground floor area which provides flexible formal and informal meeting and conference spaces.  The client wanted to create a feeling of ‘industrial chic’ with exposed ceilings sprayed black, new light fittings from iGuzzini, Innermost and Tom Dixon and statement furniture including Bene, Boss and Zanotta.  Unique carriage seating provides cocooned private meetings spaces and a semi-open break out area incorporates a viewport into the holding area next to the lifts.

The less formal meeting area within the lower ground floor space includes an AV wall that can be used for presentations and conferences, but is also intended as a informal place for staff to relax as the client intends to use it for movie nights, Xbox competitions and, this summer, World Cup football screenings.  The AV wall is flanked by the original historic door leafs of the front entrance, which have been replace to open up the main entrance. A feature glass partition, enclosed by an angled steel frame with a distressed finish, adds to the dynamic and industrial aesthetic.

The simple monochromatic colour palette is punctuated by flashes of colour in the furniture and other elements such as splashbacks and manifestation, with each floor having a specific colour to identify it, making wayfinding an integral part of the design. 

Overall Scott Brownrigg’s response to the brief has been to create a managed office space where occupiers can take ownership of the space, interact with others outside their immediate business and feel proud to host clients and contacts within the communal spaces provided.  This is supported by a youthful and energetic design that will reflect the type of dynamic start-up business Esselco hopes to attract.