Scott Brownrigg completes 24,000 sq ft office building for Lilly

Scott Brownrigg completes 24,000 sq ft office building for Lilly

30.07.12

Scott Brownrigg has completed a new £5.4m office building and fit-out on Lilly’s campus near Bracknell. The 24,000 sq ft, two-storey building has been designed for 130 of Lilly’s staff.

Opened by Professor Lord Winston, the new facility integrates with the existing architecture to create a new central quad, which reconnects previously disparate elements of Lilly’s campus into a coherent whole.  Scott Brownrigg assisted Lilly in designing a highly sustainable building that enables teams to work collaboratively and hits its environmental targets.

The office building has been designed to a BREEAM ‘Excellent’ standard and features a low energy, mixed mode ventilation system, flexible office layout, and many innovative energy saving features. ‘Whole life costing’ has been the principle driver of the design, with all elements selected for their longevity, ensuring waste and replacement is minimised over the building’s life. The mixed mode ventilation system enables the building to be naturally ventilated for the majority of the year.

The new building provided Lilly with the opportunity to reconsider its workplace strategy. In conjunction with Lilly, Scott Brownrigg carried out a comprehensive user engagement programme.  This highlighted areas in which Lilly could change the working environment to encourage greater communication and dialogue between teams.  The resulting space planning and interior design strategy, implemented over a six month period, has introduced a greater choice of work settings, break out spaces, collaboration areas, enclosed concentrated work rooms, and bench style desks, with the benefit of improved productivity and a more collaborative working environment.

On completion, the client said: 

“We are grateful to the design team for delivering such a sustainable building that also blends in aesthetically to the rest of the campus.  It’s incredibly beneficial to us to be able to bring our clinical development teams together in such well designed work setting”.