Planning Approval achieved for new hotel, Kingsmead House, Bath

Planning Approval achieved for new hotel, Kingsmead House, Bath

11.11.11

Bath City Council Planning Committee has resolved to grant Detailed Planning Permission and Conservation Area Consent for the redevelopment of Kingsmead House, James Street West, within Bath City centre, subject to the signing of a S106 agreement.

The applications were submitted by Scott Brownrigg Planning on behalf of the client, Telereal Trillium. The redevelopment of the vacant 1960’s eight-storey office building will deliver a modern, four-star hotel with 177 bedrooms, a high quality business and conference facility, restaurant, bar and leisure facilities. 

The design by Scott Brownrigg’s architectural team was praised by the members of the Planning Committee, who commented on the “excellence of the design and the appropriateness of the site” as well as the scheme’s “provision of much needed additional hotel bedrooms and conference facilities within the City”. 

Located within Bath World Heritage Site and Bath City Conservation Area, the site, opposite the listed Green Park Station, provides an important gateway into the City from the Western Riverside.

The design, created in close liaison with the Local Authority, Urban Design Team, CABE/South West Design Review Panel (SWDRP), the Urban Regeneration Panel and English Heritage, re-establishes the historic street pattern and improves pedestrian movement through the area, whilst creating vitality and interest at street level.

The building’s design provides a new contemporary intervention, which responds directly to the architectural language of a number of important buildings within the historic core; making a positive contribution to the local townscape, with the use of a strong vertical and horizontal hierarchy within the façade and an ordered series of openings.  The vertical emphasis has been enhanced within a typical bay by introducing vertical columns and pilasters as the primary layer within the façade, together with the plinth, colonnade and parapet detail.  A second layer of detail including string courses, intermediate pilasters, window surrounds, expressed cills and head details are provided to embellish the elevation. The glazed openings within the Bath stone walls provide a further layer.

The rhythm of the façade reinforces a sense of grandeur, appropriate to this key gateway into the City, whilst reflecting the internal uses within the building providing diminishing floor levels and creating a distinction between the public rooms and activities at ground and first floor levels and the sleeping accommodation to the upper levels.

Scott Brownrigg Director, Martyn Stutchbury who led the planning submission said:

“We are delighted that the committee resolved to grant planning permission for the redevelopment of the existing building and for the creation of a new building, which we believe will make an exciting addition to this part of the City centre, and provide much needed hotel and conference facilities. We look forward to continuing our discussions with officers in settling the details of the legal agreement, to ensure that the scheme can be delivered as early as possible.”