Park Plaza Histria, Pula Shortlisted for European Hospitality Award

Park Plaza Histria, Pula Shortlisted for European Hospitality Award

29.07.13

Scott Brownrigg's design for the Park Plaza Histria, Pula has been shortlisted for Best Hotel Spa of the Year at the European Hospitality (EH) Awards. The EH Awards celebrate the finest in hospitality, with the judges looking for innovation approaches in all categories.

The hotel spa award recognises the best use of interior space and spa installation. How the spa has had an impact on the reputation and brand of the hotel, and how individual it is.

Scott Brownrigg completed the renovation of the Park Plaza Histria Pula in May 2011. Co-Owned by PPHE Hotel Group, owner and operator of upscale and lifestyle hotels; Park Plaza Histria Pula is now PPHE Hotel Group’s flagship hotel in Croatia within the Istrian region. The hotel’s Spa & Wellness Centre is also operated by PPHE Hotel Group and was designed in line with their operational requirements.

The refurbishment of the1980s hotel has allowed for the incorporation of the Spa & Wellness zone which cleverly uses space from an area previously used as a doctors’ surgery and physiotherapy clinic. The Spa is located on the lower ground level of the hotel’s main building.

As the hotel is nestled on a hillside slope overlooking the Adriatic Sea, direct access from the Spa to the outdoor swimming pool, stone covered terraces and the private beach has been achieved. The journey from the Spa to the beach is adorned with olive trees in elegant white Ming vases designed by Rodolfo Dordoni for Serralunga and a Mediterranean garden filled with lavender and rosemary, also used in essential oils for the Spa treatments.

At the Spa guests are directed into the waiting area for treatment consultations. Whilst this zone has been placed at the heart of the deep floor plate of the lower ground floor, ample light streams through via the full height glazing of the indoor swimming pool, creating a light, relaxing and refreshing atmosphere. From here guests go to the changing rooms that lead onto the individual treatment rooms or the wet spa.  The wet spa boasts a sauna, steam room, cold plunge pool and a relaxation area. Restricted space has resulted in the relaxation area being located in the heart of the wet spa, with clever use of mosaic covered heated benches and solid teak lounge beds.

The route to the treatment rooms is via a windowless corridor, which the design team transformed into a light, tranquil zone with the use of back-lit Perspex and a Kerrock feature wall. Treatment rooms are named after the signs of earth, water, air and fire, depicted in the ancient letters of the Glagolica, Mediaeval language of Istrian ancestors.

Elements of Istrian nature are subtly translated and applied in abstracted timber motifs; from the bespoke design of the reception desk through to the carefully positioned sections of walls in the treatment and changing rooms.

Clever use of space and light create a very unique spa experience for the enjoyment of the hotel guests. The winners will be announced at the Awards Dinner which takes place on the 1 November.