Cloud House, Weybridge granted planning permission

Cloud House, Weybridge granted planning permission

13.01.14

Scott Brownrigg’s design for “Cloud House”, St George's Hill, Weybridge has successfully been granted planning approval by Elmbridge Council Planning Committee.  The scheme, which was submitted by Scott Brownrigg Planning achieved a unanimous 6-0 vote in favour of approval.
 
The exclusive 550 sq m, two-storey private residence, provides a bespoke high-end dwelling designed to accentuate space, light and modernity. It effectively responds to its natural landscape setting, unifying and utilising the best qualities of the site to provide a sense of enclosure and privacy, whilst ensuring that internal spaces directly face towards the garden and the existing small woodland beyond.

The name “Cloud House” denotes the deliberate organic shape of the building, which seemingly floats into the landscape and nestles into the landform. Orientation has been a primary consideration and has defined the form of the building. By studying the solar pattern across the site, the form and principal spaces have been arranged to respond to the seasons and their use throughout the day, providing interactive spaces that can be enjoyed in sunlight, where desirable. The terrace and main living spaces face West for the evening sun, whilst the kitchen and bedrooms have an Easterly aspect to embrace the morning sun. The main glazed facades face North and the screened facades face the Southern sun.

The building has been arranged to have two primary facades; the external public façade acts as a screen and enclosure, whilst the internal transparent façade connects visually with the garden, and is the private element of the dwelling.

The external façade comprises of matt black bricks with window slots in dark glass, with a vertical timber louvred screen layered over. The timber gives the illusion of vertical tree stems and reinforces the curved nature of the building. During the day, the timber will be the primary element perceived, with the dark windows blending into the dark brickwork behind this timber screen. The roof is essentially flat, laid to a fall and combines to minimise the height of the building.

The house is unveiled through a sequence of framed views, initially viewing the double height glazed entrance and continuing with the glazed rooflight above, this defines the circulation route for the building. This theme continues through the dwelling, with views slowly unveiled, before eventually focussing into the garden and the surrounding landscape.